Utolsó kommentek

Érdekeltségeim

Hójelentés.hu - A megbízható forrás

Licenc

Creative Commons Licenc

A valaha volt legjobb 25 bokszoló

2006.12.06. 00:01 Thoer

Találtam egy nagyon jó cikket ami egy ilyen szubjektív kis tákolmányba mint ez a blog, pont beillik, lehet rajta vitatkozni. Monte Cox szedte össze az EastSideBoxing.com cikkében az IBRO (Nemzetközi Box Kutató Szervezet) egy munkájának eredményét, melyben összeszedték a világ valaha élt legjobb bokszolóinak huszonötös listáját. A dolog úgy működött, hogy 30 bokszszakértő/boksztörténész írt egy top20-as listát, és a top20 minden helyezése annyi pontot ért amennyivel az a 21-nél kevesebb. Tehát egy 20. helyezés 1 pontot ért, míg egy 1. helyezés 20-at, így próbáltak minél objektívebb top25-ös listát felállítani. Nézzük az eredményt:

Bővebben »

24 komment

Címkék: történelem halhatotlanok

A bejegyzés trackback címe:

https://balhorog.blog.hu/api/trackback/id/tr8521272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thoer 2006.12.06. 12:47:15

Kezdem a sort. Ami engem illet, Ketchelt inkább csak reménységnek tartom mint a világ egyik legjobbjának. Dempsey és Ross nálam szintén nem ütné meg a legjobb huszonötöt. Akiket nagyon hiányolok helyettük: Chavez és Hearns, de Foremant és Lewist is megfontolnám. Abban is biztos vagyok hogy Tyson legtöbbjüket leverte volna mint vak a poharat, de az eredménylistája azért nem olyan hiteles a szememben, mégha a nehézsúlyú top10ben helye is van.

Edgegod · http://www.profiboksz.hu 2006.12.06. 21:36:42

Thoer

Miért tartod Ketchelt "csak" reménységnek? Kora legjobbjaival bunyózott, 52 győzelméből 49(!) kiütés volt.. ilyen jó arányt még nehézsúlyúak között sem nagyon lehet találni a bajnokok között, kisebb súlyokban meg egyáltalán... leütötte kora legjobb védekezőjét, a csúcson levő Jack Johnsont! Egy mai középsúlyú mikor tudna leütni egy nehézsúlyút? Szerintem soha (de még egy cirkálósúlyút se). Szerintem bőven benne van a helye az alltime top25-ben ...

Thoer 2006.12.06. 22:25:22

A mai középsúlyban szerintem nincsenek akkora nagy ütők mint ő volt, ebben egyetértünk. Azt azonban említsük, meg hogy Jack Johnson ma már csak cirkáló lenne, de inkább félnehéz, akinek ráadásul nem kifejezetten az álla volt az erőssége. Ha például lenne egy Paquiao, Guzman vagy Valero pár számmal nagyobb kiadásban, akkor bátran felmehetnének középből nehézsúlyba és Rahmanokat jó eséllyel kiütnének. Klicskó meg Valuev ellen a védekezőmester Toneynak és RJJ több esélye lenne, bár egyikükre se fogadnék. És egyikük se üti meg ennek a listának az alját... Ha meg a konkrét eredményeket nézzük akkor Ketchel kétszeres középsúlyú bajnok aki elvérzett Johnson ellen. Nagyon-nagyon jó bunyós, de nálam nem top25.

Edgegod · http://www.profiboksz.hu 2006.12.06. 23:58:14

Jack Johnson ma is nehézsúlyú lenne.. Ketchel ellen is 200 font felett mérlegelt..mint általában ... és az álla sem volt gyenge..miután elnyerte a feketék nehézsúlyú világbajnoki címét (1902) nem nagyon volt padlón...csak Ketchel és Willard ellen..de akkor már elég öreg volt.

A Pacmanos, Valeros fejtegetésedet nem értem.. vagyis azt nem, hogy azzal mit akarsz mondani.. Nem csak ma nincs olyan középsúlyú aki leütött nehézsúlyút.. hanem az elmúlt 100 évben sem volt.

Ketchelnek mi mást kellett volna még tennie középsúlyúként mint hogy évekig (haláláig) középsúlyú világbajnok volt, rengeteg kihívót megvert és a nehézsúlyú világbajnokkal is kiállt?

Amúgy én Haglert és Salvador Sanchezt hiányolom a listáról...

Thoer 2006.12.07. 00:45:42

Na jó, de fogyasztás nélkül volt 93 kiló. Mondjuk annyiból tényleg hülyeséget mondtam, hogy Ali se volt sokkal több, de tény hogy nem volt egy nagydarab nehézsúlyú. Az álla tényleg jó volt, de nem kivételes és az is igaz, hogy felállt a kifejezetten nagyütő Ketchel pofonjából. Tegyük hozzá azt is, hogy nagyon jó helyen találta el Joet, mert ha nem a füle mögött üti meg ahol az egyensúly központ van, akkor nem biztos hogy egyáltalán lemegy. Hozzáteszem nem láttam a meccset, de ezt olvastam valahol.

Pacman és Valero igazi nagyütők, súlyukhoz képest brutálisan. Az hogy ők nem mehetnek fel nehézsúlyúakat pofozni az egyértelmű, de ha középből indulnának akkor szerintem simán megtehetnék. Paquiao ráadásul meg is várt pár leendő HOF tagot és azon kívül is nagyon kemény ellenfeleket. Na már most tegyük fel, hogy ő fölmenne nagyváltóba és bunyózna egyet mondjuk Oscarral. Igaz hogy kikapna KOval, de ki tudja, lehet, hogy beakad egy pofon és Oscar földre ül. Attól még Pacman nem lenne all-time-TOP25 nálam. Ha utána a filippinó visszamenne nagypehelybe, megvédi a címét háromszor, attól még szintén nem lesz TOP25 all time. De nézd csak meg a többi helyezettet. Egyik se két évig volt világbajnok.

Egy szó mint száz, nálam még elkelt volna pár jó meccs Ketchelnek ehhez a pozícióhoz. Hagler és Sanchez tényleg hibátlanok. Talán a 'szakértő' urak egy kicsit túl nagy súlyt adtak a nehézsúlyú bajnokoknak, nem? Aki járt pxen az tudja, hogy nagy Rocky-fan vagyok, de Ali után az összes nehézsúlyút egy picit lejjebb rangsorolnám.
Szerintem Rocky már nem férne be vagy épphogy. Mondjuk nehéz ügy. Chavez, Hearns, Hagler és Sanchez mind eszméletlen nagyok...

Justin 2006.12.08. 19:29:58

En nem vagyok olyan nagy boksszakértõk mint ti hiszen még csak 18 éves vagyok de nagyon érdekel a boksz. Sokat olvastam a régi nagy bokszolókról , legendákról és szerényen meg kell jegyezzem , hogy ebben a "Ketchel-es" vitában Edgegodnak adok igazat.Hiszen szinte mindenkit megvert abban az idöben akit csak tudott és szerintem folytatta is volna ezt a szokását ha nem lövik le 1910-ben reggeli közben egy duplacsövüvel.
A felsorolt hiányzókkal nagyjából egyetértek kivéve egy valakivel. Salvador Sanchez-el , mert öt nem nagyon ismerem !még! ,nem tudom pontosan mit tett le az asztalra satöbbi.
Akiket én kicsit hiányolok a listából az Abe Attell aki rengetegszer védte meg a pehelysúlyú címét az 1910-es évek táján és Carlos Monzon akinek ha nem vennénk figyelembe a pályafutása elején beszedett 3 vereségét akkor szinte verhetetlennek lehetett tekinteni abban az idöben.

Edgegod · http://www.profiboksz.hu 2006.12.08. 20:17:50

Justin

Salvador Sanchez 23 évesen autóbalesetben elhunyt pehelysúlyú mexikói "ikon", 41-1-es mérleggel. Kozi szokta volt mondani róla, hogy egy este, egymásután elintézte volna Barrerát, Hamedet és Moralest együtt :) (ehhez lehet Pacmant is hozzáírhatjuk). Leghíresebb meccse a veretlen Wilfredo Gomez ellen volt, aki addig minden győzelmét (32-t) kiütéssel nyerte és szintén korszakos zseninek tartották... Egy fantasztikus meccsen Sanchez a 8. menetben kiütötte öt Emellett a kor legjobb pehelysúlyúit is tönkreverte: Danny Lopezt, Ruben Castillot, Azumah Nelsont, stb..).
17 vagy 18 meccse van meg.. vékony magas, hosszúkarú, borzalmasan kemény fickó..idióta mikrofonfrizurával:)

Justin 2006.12.08. 20:38:38

A boxreces adataid már nézegettem , de köszi szépen :)
A rekordját már ismertem és a bödületes KO statisztikája ellenére nem gondoltam , hogy ennyire kemény fickó volt Sanchez. Köszi szépen a felvilágosítást :)

Thoer 2006.12.08. 20:54:10

Justin!

Abe Attel szerintem nem üti meg ezt a szintet. Ő olyan LaMottás: nagy bunyós rengeteg meccsel és pár nagyon jó ellenféllel (bár SRR nagyobb név természetesen mint Abe listájáról bárki), de túl sok döntetlenje és vesztett mérkőzése van ahhoz hogy ide bekerüljön. Pláne ha hozzávesszük a maffiás múltját.

Monzon már megfontolandó, de kit vennél le a listáról helyette? :)

Justin 2006.12.08. 21:10:43

En Jersey Joe Walcottot venném le a listárol :)

Sok veresége van neki is és a címmeccseinek kb.70%-át (nem számoltam utána) rendre elvesztette vagy döntetlenezett hozzáteszem , nem láttam töle meccset és nagyok közl általában kikapott.

Edgegod · http://www.profiboksz.hu 2006.12.08. 21:21:32

Justin

Ez a Walcott nem az a Walcott:)

Joe Walcott:
www.boxrec.com/boxer_display.php?boxer_id=21091

Jersey Joe Walcott:
www.boxrec.com/boxer_display.php?boxer_id=11028

Amúgy én sem értem mit keres itt..igazából nincs is róla felvétel (ő az egyetlen ilyen a 25-ből..még Gerb-ről is van), nem tudom, hogy mi alapján tették 25-be. Szóval én is levenném a listáról...

Justin 2006.12.08. 21:35:00

Na ezt összekutyultam.
En erre Joe Walcottra gondoltam nem is tudom miért írtam a neve elé Jerseyt. Amit írtam , hogy sok veresége van és a címmeccseit legjavát elvesztette azt ö rá értettem aki télleg benne van a TOP25-be. :)
Amúgy ha lehetne változtatni akkor nem Carlos Monzon lenne az akit elsöre betennék hanem csak a második. Akit a legeslegjobban hiányolok az Marvin Hagler.Kiütötte Hearnst és szerintem Leonardot is megverte az utolsó meccsén.

leibigab · http://www.gportal.hu/portal/boxing-video 2006.12.09. 09:10:07

Először is: Meglehetősen reális ez a lista, hisz olyanok állították össze, akik már megéltek egy s mást, nagyon sokat olvastak, hallottak ezekről a bajnokokról, és nem utolsó sorban jónéhány óra felvételt láttak, elemeztek róluk. (De persze olyan lista sohasem fog készülni, amivel mindenki mindenben teljesen egyetért). Jó volt olvasni.

Néhány szóban én is szeretném egy kicsit Ketchel pozícióját erősíteni:
1. Az ütőerje hatalmas volt. Az, hogy állon v fültövön találta el...hát nehéz lenne kideríteni. (A helyszínen lévő korabeli félnehézsúlyú bajnok Jack Root, még 80 évesen is rajongással beszélt arról a mérkőzésről...Ő állat említ, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Ketchel a 12. menetig partiban volt Jack Johnsonnal és le is ütötte Johnsont!!!)
2. Ketchel a pályafutása legelején veszített 2 meccset...majd jött az előzőleg már legyőzött Billy Papke és kiütötte a 12.-ben. De hogyan? Ketchel kesztyű érintésre emelte a kezét, Papke pedig egyből ütött. Ketchel már akkor megroggyant, padlóra került, végig bódult volt es úgy húzta el a 12. menetig. (mindössze ez és a Johnson elleni vereség volt a pályafutása cirka 60 mérkőzésén, leszámítva azt a 2-t amit a pályafutása elején szedett össze)
3. Papket utána még 2-szer megverte.
4. Végigverte a legjobb középsúlyú bunyósokat és kiütötte a félnehézsúlyú bajnok Philadelphia Jack O'Brient (pontozással is legyőzte)...és egy 6 menetes mérkőzésen (a korabeli újságok szerint legyőzte) Sam Langfordot, akit sokan elkerültek...azt beszélik, hogy Jack Johnson is.
5. Az igaz, hogy mindössze csak 2 évig volt középsúlyú bajnok, de 24 évesen halt meg. Viszont abban a 2 évben úgy besűrüsödött a pályafutása mint a maiaknak 6-8 év alatt sem. (8 címvédés + egyszer vissza is nyerte + egyszer felment nehézbe is a címért. 1909 nyarán egy hét alatt kétszer is megvédte a címét.....és ha mindezekhez hozzá veszzük, hogy csak 24 éves volt.....hát én azt mondom, hogy bármelyik mai v. régebbi bajnoknak nagyon felkellett volna kötnie a gatyáját, hogy ezt utána csinálja. (Ezért van előkelő helyen)

Thoer 2006.12.09. 09:48:18

Leibigab, örülök hogy hozzászóltál és pláne ha tetszett a cikk!

Walcottról is írnál valamit? Az ő rekordja is gyengébbnek tűnik a többinél és tényleg kevésbé ismert név.

leibigab · http://www.gportal.hu/portal/boxing-video 2006.12.09. 09:53:56

ja, és még valami

Az ilyen jellegű teljesítményeket kell tudni a saját közegükbe is vizsgálni, vagyis:
Adva van egy középsúlyú bajnok, aki felment nehézsúlyba, hogy megküzdjön egy KORSZAKOS nehézsúlyú bajnokkal...és partiban volt vele 12 menetig, sőt, le is ütötte. Ez kb. olyan, mintha pl. a 90-es évekből a 3 korszakos bajnok valamelyikével (Tyson, Holyfield, Lewis) küzdene meg egy középsúlyú. (Mert ugye Roy Jones is felment nehézbe, de nem egy korszakos nehézsúlyú bajnok ellen. Vajon 95-96 táján lett volna valami esélye Tyson, Holy v Lewis ellen?
Na ilyenkor következik az, hogy nem ugyanaz Jack Johnson v. Tyson ellen küzdeni. Nyilván így van, de valamennyire azért azt is figyelembe kell venni, hogy sem Ketchel sem Johnson nem használhatta ki a mai különböző erősítő szereket (v. akár dopping szereket) edzéstechnikákat, felszereléseket. Az alapképességeik adottak, úgyhogy felmerülhet úgy is a kérdés, hogy ha Jack Johnson pl. most versenyezne és a mai technikákkal készülne, vajon akkor is ennyivel jobbnak látnánk nála Mike Tysont? Ezt már kicsit nehezebb megítélni, hisz egyáltalán nem látunk róla felvételt, hogy akkor milyen lenne. De valószínűleg a régiek is feltudnák venni a maiak ritmusát, ha most versenyeznének. Ebből a szempontból egy kissé hátrányban vannak a régiek a maiakkal szemben, hisz pl. ha Mike Tysont "mérkőztetnénk" Rocky Marcianoval, valószínűleg ott sem gondolná senki, hogy Tyson mivel csak 12 menetet bokszolt, képtelen lenne át állni Marciano 15 menetére. De, aki elfárad 12 menetben, az valószínűsíthető, hogy mégjobban elfáradna 15 menetben...

leibigab · http://www.gportal.hu/portal/boxing-video 2006.12.09. 11:13:06

Hát igazából nekem is kevés felvételem van a "Barbadosi Démontól", meg aztán le van írva róla a lényeg. Talán még az figyelemre méltó vele kapcsolatban, hogy nem volt még 160 centi sem, úgyhogy még nem is igazán váltósúlyú volt, hanem inkább könnyűsúlyú...és ennek ellenére vert meg nálánál "jóval" nagyobbakat. Döntetlenezett 15 menetben pl. Langfordal...és mint tudjuk, Langford nem volt akárki:-)...Walcott is végig verekedte magát kora legjobbjain...a rekordja pedig senkit ne tévesszen meg, hisz ilyen mennyiségű és sűrűségű mérkőzés számnál több vereség csúszik be, ez így lenne a maiaknál is, de a maiak már jóval ritkábban mérkőznek.
Walcott pl. fél fejjel alacsonyabb Floyd Mayweathernél és jónevű félnehézsúlyúakat is legyőzött. (Amennyivel Floyd képzettebb Walcottnál, annyival képzettebbek a mai félnehézsúlyú bunyósok az akkoriaknál...tehát ez kiegyenlíti egymást, úgyhogy feltehetjük a kérdést. Floyd mit tudna kezdeni egy mai jónevű félnehézsúlyú bunyóssal?

Roy Jones és Floyd...stb. teljesítménye is csodálatos, hogy több súlycsoportban is bajnokok tudtak lenni, v. hogy Jones legyőzött egy nehézsúlyú világbajnokot,...de, a régieket nem hatnák meg ezek a teljesítmények, mosolyogva jegyeznék meg, hogy dehát ezt mi is megcsináltuk már 80-90 évvel ezelőtt...

Justin 2006.12.09. 13:35:11

leibi!
Ha te változtathatnál a listán akkor hol változtatnál kit vagy kiket vennél le illetve tennél be a listára?

leibigab · http://www.gportal.hu/portal/boxing-video 2006.12.09. 15:08:37

Ezen napokig tudnék gondolkozni, aztán lehet, hogy akkor se lennék elégedett a listámmal:-) Megaztán nem mindenki azonos szempontok alapján rangsorol. Úgygondolom, hogy az első 15-20 névnek mindenképp ott a helye és a végéről talán levennék 1-2 nevet, a legújabbkor bunyósai közül akkor esetleg beférne Chavez és Hearns.
Az első két helyen pedig biztos, hogy Ali és Robinson osztozna
Annyi nagy bokszoló volt, hogy elég nehéz lenne maghatározni a legjobb 25 sorrendjét.

Lala/Louis/ 2008.01.11. 14:50:57

Sziasztok!

Számomra minden idők legnagyobb bokszolója egyértelműen Rocky Marciano volt.Igaz nem volt túl képzett sportoló,de szívét lelkét beleadta a mérkőzéseibe,és talán ennek is köszönhette,hogy 100%-os teljesítménnyel vonulhatott vissza a színfalak mögé.Óriási ütő volt,igazi nyers erő,aki bármikor képes volt fordulatot hozni.Összesen 7 másodperc!Ennyit töltött padlón profi pályafutása során!Ez egyszerűen egyedülálló a boksztörténelemben.Hihetetlen állóképessége,ereje és kitartása emelte őt a legendás bokszmágusok közé...

Rugovicsvalagba 2017.07.19. 13:11:41

"Floyd Pattersont háromból kétszer"
Összesen kétszer küzdöttek meg

Rugovicsvalagba 2017.07.19. 13:20:58

Ez egy nosztalgiázó lista.
Nehogy már ne ferjen bele Mike Tyson az első 25-be.
Lehet őt szeretni, nem szeretni,de a 25- be beletartozik.
Vagy George Foreman, aki 45-46 évesen szerezte meg másodszor a világbajnoki címet.

Rugovicsvalagba 2017.07.19. 14:41:21

Ja ... és hol van a listáról Ricardo Lopez, aki 17 éves pályafutása alatt soha nem szenvedett vereséget és így vonult vissza? Világbajnoki címét több mint 20 alkalommal védte meg?
süti beállítások módosítása